ponedjeljak, 18. prosinca 2017.

PREDSTAVLJAMO: Ovo-Ono by Mila


Ako pratite blog znate da se trudim smanjiti svoj negativan utjecaj na okoliš. Od kada biram što ću nositi, veliku većinu odjeću kupujem iz druge ruke i o tome sam više pisala ovdje. Kako u second hand trgovinama ne možete uvijek naći nešto što vam savršeno paše, potrudila sam se naučiti kako popravljati i prepravljati odjeću koju sam kupila ili onu koju već imam, ali mi zbog nekog razloga više ne paše. Na taj način dajete novi život neželjenim predmetima ili predmetima koji su izgubili svoju prvotnu funkciju. I upravo je to ono što moja današnja gošća radi bolje od većine! Super kreativna duša, umjetnica sa iglom i koncem, transformirati će naoko neugledne komade odjeće u prava mala čuda koja ćete sa ponosom nositi! S veseljem vam predstavljam Milu, glavnu i odgovornu za Ovo-Ono brend!


Kako bi ukratko predstavila svoj brend nekome tko nema pojma o čemu se radi? Što ga najbolje opisuje?

Ovo – Ono brend nastao je sasvim spontano. Kao što sam naziv kaže radim sve i svašta, a najveći mi je izazov reciklirati stare stvari...Bilo da su tekstilne ili od nekog drugog materijala.
Znači reciklaža mi je na prvom mjestu. Od igle do lokomotive...Sve mi je izazov, iako mi je tekstil trenutno najinteresantniji.
Pokušavam složiti nosive predmete od starih odbačenih stvari i povratiti ih u život, znači složiti unikatnu torbicu, pernicu, kapicu, kaputić, ruksak, tuniku itd.
Također, svoje vještine u crtanju i slikanju primjenjujem u slaganju predmeta koje radim...Bilo da je to crtanje koncem šivaćom mašinom, kolažiranjem slike od tekstila ili samo kombiniranje boja...Nadograđujem i kombiniram sve što vidim oko sebe. Stvaram svoj svijet. Netko se u njemu nađe, netko ne. Ono što je najbitnije, stvaram srcem. Stvaram po osjećaju i po tome već neki prepoznaju moj rad.

Reci nam nešto o sebi! Tko stoji iza brenda Ovo-Ono?

Iza brenda Ovo – Ono stoji jedna mala Mila koja vjeruje u život, ljubav, lijepu riječ i zagrljaj prije svega. Za mene ovo je sve igra. Svijet odraslih nisam tako zamišljala, ali evo me u njemu. Unatoč različitim okolnostima, ljudima, samom životu još uvijek često maštam. Mašta je nešto što me čuva od surova svijeta..I ne dam da ju se sruši.
Od malena se razvijam kao kreativac. Uz mamu slikaricu, tatu tekstilnog inženjera ništa mi nije bilo strano u tom svijetu. Uvijek bih nešto čačkala...Tražila po tavanima, podrumu i sl. Maštanje me odvelo do ovoga gdje jesam danas...Danas znam da mogu biti sve što poželim. Batman, King Kong, mama, curica...Pa evo...najbolje da zaključite sami tko se krije...Kriješ se ti, on,  mi, vi, oni...Nema definicije...Mala radoznala curica.


Kako si se odlučila na ovakav kreativni smjer? 

Kao što rekoh...od malena imam ljubav prema slikarstvu i stvaranju. Nakon osnovne škole krenula sam u primijenjenu...Sreća, taman se otvorio smjer dizajner odjeće. Tamo sam stekla osnovu za kvalitetnije napredovanje na polju kreativnosti. Uz sve poslove koje sam radila, uvijek sam stvarala koliko sam mogla...I eto, jednoga dana se ljubav prema svemu tome, upornost, rad i samo rad pokazao kao nešto bez čega sigurno ne želim i od čega danas mogu živjeti i biti slobodna od široke mase, politike i svih ljudskih drama koje um može smisliti.
Odrasla sam i sretna.


U izradi većinom kao materijal koristiš reciklirane tkanine, zašto?

Većinom koristim reciklirane materijale. Iskreno, kad sam kretala punom parom i imala viziju koju još ostvarujem nije bilo toliko novaca koliko sam ja imala slika u glavi. Onda sam dobila ideju...Raditi ću stvari od odbačenih stvari...Time također radim nešto dobro našoj planeti, to me je motiviralo da i dalje recikliram. Do danas sam naučila puno. Naučila sam da svaki predmet ima svoju priču. Svaki komadić svoju energiju. Sve to daje dodatan poseban štih, a na kraju dobijem poseban i unikatan komad, a to me dodatno veseli. Nitko nije isti, zašto bi onda nosili isto?


Što te inspirira? Da li vizija kreće od komada tkanine koju treba prenamijeniti ili prvo dolazi ideja, a potom izbor tkanine?

Ideje dolaze kako kada...Nekada me vani inspirira nešto, pa trčim kući i gledam po sobi šta je najpribližnije onome što mi je u glavi da se napravi komad kakav želim...
Nekada me inspirira film. Nekada čovjek. Nekad priroda...Kako kada. Dok me nekada jednostavno vikne neki materijal i kaže mi ej, daj me napravi u ovo-ono...


Što ti je najvažnije pri izradi? O čemu najviše vodiš računa? 

Najvažnije je da uživam dok stvaram.To je sigurno najvažnije. Tada predmet dobije na jakosti i prenese čaroliju koju sam i željela prikazati. Prednost dajem svakako slikama na torbama. Dovršavanje torbe tipa šav ovdje, šlic tamo, ručka ovakva...to su stvari koje su naučene u koraku i nikako same po sebi ne prezentiraju moj rad. Trudim se da sve bude kvaliteno i ne isfušareno. Još uvijek iz dana u dan učim te šnajderske stvari.



U čemu najviše uživaš? Što najviše voliš praviti?

Najviše uživam u kolažiranju slika i crtanju na mašini. Nema u biti ništa baš da je na prvom mjestu...Kako me ponese u tome najviše uživam. Nekada je to kaputić, nekada tunika, nekada torba ili nešto novo što smislim.


Prema tvom mišljenju, što je najvažnije za uspjeh malog handmade brenda?

Najvažnije je ne odustajati! Jednako važno je vjerovati u sebe i svoj rad. Kao i svaki uspjeh ništa ne dolazi preko noći. Ništa ne dolazi samo od sebe i ništa ne pada sa neba.


Kakvi su planovi za budućnost? 

Hmm...Planovi za budućnost nisu još skroz definirani. Nekako vjerujem da Svemir pazi na nas i vodi nas u prvom smjeru. Tako da sam ja više fokusirana da njegove znakove prepoznam i pratim, nego da već vidim sam kraj. Uživam na putu za budućnost. Bitno mi je da sam zdrava i da me oči i ruke služe, pa dokle stignem. Svakako se nazire mala handmade tvornica sa ljudima sličnih vizija.


I za kraj nam reci gdje možemo pronaći i kupiti Ovo-Ono by Mila komade?

Proizvode možete pogledati na Facebook stranici Ovo – OnoBy Mila i direktno u mojoj radnoj sobi odakle izlaze svi Ovo – Ono komadi. Možete se javiti privatno (Mila Loncar) ili na navedenoj stranici. Tamo dogovorimo sve.

MTFBWY Majeeeee Zmaaaaje <3


*************


Treba imati na umu da je industrija brze mode jedan od najvećih zagađivača okoliša te da svojim odlukama možemo odabrati biti dio problema ili rješenja! :) Zbog toga se nadam se da vas je Mila inspirirala da zavirite u svoje ormare i pogledate odjeću iz nekog drugog kuta. Ove godine preskočite kupovinu novog, odaberite nešto što već imate, nešto u čemu vidite potencijal i javite se Mili da isčarobira svoje. Zauzvrat ćete dobiti unikatan komad koji će upotpuniti vaš stil i izdvojiti vas iz mase. 

Što kažete na ovakav kreativan način prenamjene?
Sviđa li vam se ono što ste vidjeli?
Da li nosite second hand ili ipak radije kupujete u trgovinama? 
Što vam je najbitnije kada kupujete odjeću, obuću i modne dodatke?

Ovo-Ono osim na Facebook-u možete pratiti i na Instagramu-u pa odvojite malo vremena, pregledajte fotke i podržite! :)

Hvala na čitanju i veliki pozdrav od Mile i Maje

Nema komentara :

Objavi komentar

Voljele bi čuti vaše mišljenje!